teisipäev, 24. märts 2009

Indrek Tarand, tere tulemast kodanikuühiskonna paati!

Hea uudis on see, et välja on ilmunud mõttekaaslane, kes tähtsustab samuti kodanikuühiskonda. Eriti hea meel on tõsiasja üle, et olen suutnud olla veduriks, kes esimese kandidaadina rõhutas kodanikuühendustes saadud kogemuse tähtsust, täpsemalt siis vajadust pakkuda inimestele väljundit otsustusprotsessis osalemiseks. Indrek Tarandi sarnane probleemipüstitus näitab, et olen õigel teel, kuna on veel inimesi, kes on selle oma südameasjaks võtnud.
Nõustun Tarandiga selles aspektis, et täna on poliitiku elukutse pigem põlatud ja naeruväärne, mitte kodanike auasi. Kindlasti vajab Eesti poliitika iseseisvalt mõtlevaid, avatud meele ja selge silmavaatega inimesi, kes tooksid inimesed taas poliitika juurde. Loodan siiralt, et Tarandi kandideerimissoovi tiivustab hea tahe aidata Euroopa Parlamendi liikmena kaasa Eesti kodanikuühiskonna arengule. Hetkel pole veel kättesaadavad täpsed seisukohad, mille eest või kuidas ta Euroopa Parlamendi saadikuna sooviks seista.
Rahvaliit võttis nädalavahetusel vastu Euroopa Parlamendi valimiste platvormi, kuhu kaasati ka esimese erakonnana Eestis asjast huvitatud inimesi väljastpoolt erakonda. Huvi tundis platvormi vastu ligi 6000 inimest. Selline huviliste hulk näitab Liivati sõnul, et tegelikult õige kaasamise ja motiveerimisega tahavad inimesed kaasa mõelda ja oma elu kujundavas poliitikas osaleda.
Minu nägemus inimeste kaasamisest sisaldab eelisjärjekorras erinevate huvigruppide ärakuulamist Euroopa Parlamendis esindatavate seisukohtade kujundamisel. Olukorras, kus Eesti Diplomaatide Kooli uuringule tuginedes 2/3 juhtudel ei arvestata kodanikuorganisatsioonide arvamusega seisukohtade kujundamisel, ei olegi võimalik, et meie osalemine Euroopa Liidus oleks siinsete ettevõtjate ja elanike ootustele ning vajadustele vastav. 10-aastase kodanikeorganisatsioonide rohujuuretasandilt juhtimise kogemuse põhjal võin öelda, kui oluline on inimeste kaasamine ehk antud juhul valitsusasutuste poolt inimestele väljundi andmine Euroopa Liitu. Euroopa Parlamendi saadik peab ka Eestis olema kuuldav ja nähtav ning inimeste jaoks olemas.
Rahvaliidu platvorm näeb ette parlamendi saadiku ja kodanikuühenduste ümarlaua regulaarse korraldamise ning euroteemade arutelu toomise ametnike kabinettidest avalikkuse ette.

Kommentaare ei ole: