kolmapäev, 16. veebruar 2011

Tartu maraton ehk külmas säilib liha paramini

Sel pühapäeval saabub taas eestlaste talvine suusapidu Tartu Maraton. Naljaga pooleks, mis see 20 miinuskraadi siis ikka ära ole? Olen üle 20 aasta igal talvel suuskadel mitusada kilomeetrit läbinud ja tegelikult tuleb tunnistada, et -20 kraadi on võistlemiseks siiski pisut karm. Samas, õnneks ei ole ma endale peale osasaamise mõnusast spordipeost raja läbimise osas ühtegi eesmärki seadnud.

Tõnu Õnnepalu põhjendas aastate eest ühes artiklis jalgpalli üleilmset populaarsust mängu elulisusega. Samas püüavad mitmed juhtimisteadlased kõrvutada meeskonnatööd organisatsioonis samalaadsete situatsioonidega erinevatel spordialadel. Tartu Maratoni eel võiks ju meenutada seda, miks mulle suusamaraton ikkagi nii väga meeldib.

  1. Kui võistlemine sõbra, kella või enda eelnevate tulemustega ei ole oluline, on kõige toredam alustada mõnelt tagumiselt stardipositsioonilt. Nii ei pea meeleheitlikult enda eksistentsi eest päikese all (loe: suusarajal) võistlema, vaid saab rahvapeost rõõmu tunda. Eks ole ju neljanda koha medal sama karva, mis 4567. koha medal.
  2. Siiski võib tihtipeale juhtuda, et mõni tuttav tahab vägisi Sind endaga kaasa vedada, et maraton näiteks kuue tunni asemel viie tunniga läbida. Ühest küljest on see vahva võimalus end proovile panna, teisalt aga, kui just päris tipptegija ei ole, leidub alati rajal keegi, kes on Sinust kiirem. Niisiis, kui juba võistelda, siis ennekõike iseendaga, et ikka finišisirgele välja jõuda.
  3. Grupis sõita on tihtipeale mugav, aga pühapäeval võib liiga aeglaselt liikudes külm hakata. Samas, püüdes iga hinna eest väga kiiresti sõita, võib jällegi hingamisteedele liiga teha. Niisiis on tavaliselt kõige mõnusam, kui võtta kaasa mõni sõber, kes plaanib maratoni enam-vähem samas tempos läbida.
  4. Ja lõpetuseks, liiga kergekäeliselt loobuda ei maksa! Kuigi mõni rajalõik võib tunduda raske, kompenseerib rõõm lõpunisõidetud maratonist kõik vaevad. Katkestamist tuleb aga hiljem nii endale kui ka sõpradele saunas üha uuesti põhjendada.

Maratonirajal näeme! Valimismaratonis aga võib hoida pöialt numbri 376 all sõitjale :-)

Kommentaare ei ole: