pühapäev, 24. mai 2009

Millised oskused aitavad europarlamendis toime tulla

Viimasel ajal on mitmed arvamusliidrid võtnud meedias sõna teemal, milline peaks olema hea europarlamendi saadik. Kõlama on jäänud tõdemus, et tähtsad on inimese isikuomadused ja keeleoskus, sest olulisel kohal europarlamendis on lobitöö. Kuigi võiks arvata, et tõlkide abiga saab parlamendis hakkama, siis reaalsus on see, et 24 tundi päevas, sh koduteel, õhtusöögilauas ja juhuslikel kohtumistel kolleegidega tõlgi abil ei suhtle. Seega keeleoskus, suhtlemisoskus, aktiivsus, energia ja tahe on saadiku jaoks olulised omadused. Inglise keelega ma hätta ei jää, prantsuse keelt olen koolis õppinud ning praktikat saab vastavas keskkonnas piisavalt.

Kuivõrd Euroopa Parlament on Euroopa Liidu ainus otsevalitav kodanike esinduskogu, siis peaks parlamendisaadikul olema ka kodanikeühendustes tegutsemise kogemus. Mind aitab erinevate noorteorganisatsioonide ja MTÜde juhtimisel saadud kogemus tuua mõtted ja ideed rohujuuretasandilt ülespoole otsustajateni ehk siis oskus luua koalitsioone ja kaasata inimesi otsustusprotsessidesse. Kindlasti rakendan ka oma õppejõu ja ettevõtjana saadud juhtimisalaseid teadmisi ja kogemusi, lobitöös tuleb vägagi kasuks ka väitlusklubi praktika, kuivõrd oluline on oma ideede esitamine ja toetajate kogumine.

Veel on euroliidu institutsioonides töötades oluline tunda EL-i toimemehhanisme ja peamisi institutsioone. Võin julgelt öelda, et olen vastava erialase ettevalmistusega kandidaat - avaliku halduse eriala ja riigiteaduste õppimine on andnud vajalikud teadmised ning aasta tudeerimist USAs andis ülevaate poliitiliste protsesside toimumisest teisel mandril ja ka globaalses plaanis.

Kommentaare ei ole: