kolmapäev, 8. aprill 2009

Eurosaadiku sõnavõtu hind on 200 000 krooni

Tänases Pärnu Postimehes uuritakse eurosaadikutelt, mida nemad peavad oma parlamendiliikmeks olemise aja suurimaks õnnestumiseks. Tartu Ülikool on viinud läbi omapoolse analüüsi saadikute tegevuse osas ning selle põhjal on võimalik välja selgitada sõnavõtu ja raporti hind Euroopa maksumaksjale.Europarlamendi saadiku töö väljendub esmalt sõnavõttudes-küsimustes täiskogul ja komisjonides, samuti resolutsioonide ettepanekutes ja raportites.

Nelja ja poole aasta jooksul on meie saadikutest esitanud ühe raporti ja kaks deklaratsiooni vaid Marianne Mikko. Sõnavõtte on samal ajavahemikul registreeritud 423, kõige rohkem – 135 korda – on esinenud Tunne Kelam. Tema on ka resolutsiooni ettepanekutest teinud kõvasti üle poole: 87 ettepanekut 119-st. Üldse on kuus saadikut eri tegutsemisvormis koos küsimustega pannud märgi maha 606 korral.Jagades selle „saagi” kuue saadiku vahel, saame keskmiseks aktiivsuseks 19 ettepanekut, 2 küsimust, pool arvamust, 0,15 raportit, kolmandik deklaratsiooni ning auväärse 70 sõnavõttu aastas. Nelja ja poole aasta jooksul kokku 101 tegevust. Seda tundub olevat vähevõitu. Kuid meid huvitab ka see, kui kalliks iga kõne ja küsimus meile kui Euroopa maksumaksjale maksma läheb.

Europarlamendi praeguse koosseisu Eesti saadiku töö on tasustatud Riigikogu lihtliikmega samal põhimõttel – nelja keskmise palga suuruses summas ehk 49 080 kr, mis teeb 588 960 kr aastas. Lisaks saab saadik päevaraha hinnanguliselt 200 päeva eest aastas, keskmiselt 230 eurot päev, mis teeb 720 820 kr aastas. Sellele lisandub 4000 eurot sõiduraha aastas ning abipersonali tasu, maksimaalselt 16 914 eurot kuus. Need teevad kokku üle 3 mln krooni.

Seega kulutab maksumaksja praegu ühe EP saadiku kohta üle 4,5 mln krooni aastas, see teeb viie aasta jooksul 22 mln. Ja vastu saab 0,03 raportit ja 15 sõnavõttu aastas, mis teeb keskmise kümneleheküljelise raporti või viieminutilise sõnavõtu hinnaks rohkem kui 200 000 krooni!

Mida arvate teie, kallid kaasmaalased, kas see hind on tulemusega võrreldes õiglane?

Kommentaare ei ole: