kolmapäev, 1. aprill 2009

Internet annab võimaluse kaasa rääkida

Rahvaliit, kes esimesena Eestis kaasas avalikkuse oma valimisplatvormi koostamisse, tunneb heameelt, et meie algatus on leidnud järgijaid – ka IRL kutsub oma kodulehel huvilisi üles kommenteerima tööplaani. Rahvaliidu kodulehekülge külastas platvormi koostamise ajal 6000 inimest ligi 10 000 korral, mis on uue algatuse kohta päris hea tulemus. Mõttevahetuse õhutamiseks kutsusime arutelus kaasa rääkima ka eri valdkondade inimesi ühendavaid organisatsioone. Suur aitäh kõigile, kes oma ettepanekud kirja panid ning meie erakonnale sisukat mõtteainet andsid. Nagu selgus, kõige enam huvitab inimesi migratsioonitemaatika.

Inimarengu aruandest selgub, et enamikul Eesti elanikel on küll ligipääs internetile, kuid puudub harjumus ja kogemus selle kaudu kaasa rääkida. Näiteks pangaasju on interneti teel ajanud 70%, kuid foorumites kaasa löönud 20% ja internetihääletusel poolt või vastu klikanud samuti vaid 14% neist. Seega, inimesed on oma mõtete ja hoiakute avaldamisel suhteliselt passiivsed, kuid usun, et küsimuste õige püstitamisega ja motivatsiooni tõstmisega on võimalik panna neid oma arvamust avaldama. Arvamusavalduse võimaldamine ja inimeste ärakuulamine on kodanikuühiskonna arendamise peamine eeldus, ja seda nii Eestis kui ka Euroopa tasandil.

Eelmisel nädalal avalikustatud Maailma Majandusfoorumi riikide info- ja kommunikatsioonitehnoloogia edetabelis on Eesti 18. kohal, e-rakenduste kasutamises koguni 9. kohal. Kui valitsuse võrguteenuste kättesaadavuses oleme maailmas esimesed, siis elanike kaasamine meid kõiki puudutavate otsuste tegemisse võiks olla järgmine samm. Selleks peame tõstma inimeste tegutsemistahet ning äratama neis huvi eluliste teemade vastu, pakkuma neile lihtsat võimalust öelda oma sõna ka valimistevahelisel ajal. Loodetavasti kujuneb minu eestvedamisel Rahvaliidus teoks saanud väiksest algatusest hea tava.

1 kommentaar:

Kaja ütles ...

Täpselt samast mõttest - internet võimaldab olla kaasas kodanikuühiskonnaga - lähtudes on Sihtasutus Vaata Maailma algatanud projekti Ole Kaasas! www.olekaasas.ee , mille eesmärk on tuua kolme aasta jooksul internetti 100 000 inimest, kes praegu veel internetti ei kasuta.